Sidan uppdaterades senast  2015-01-26 17:16
RödrävSidensvansTallbit honaTallbit hane

 Våren : är den årstid, då mycket händer i naturen under kort tid. Ungefär från slutet av April och fram tills dess att björklövet är som ett musöra stort, så spelar Tjädertuppen upp sina klunkar och sisningar på tjädervinet i Bäckliden, att en tidig gryende vårmorgon besöka ett tjädervin för att lyssna och se på speltjäder, och höra skogen genljuda av fågelsång, är en upplevelse som jag önskar att många skulle få erfara. Flyttfåglarna börjar komma, Sångsvanen har redan kommit, den har man kunnat iaktta medan det fortfarande var skoterföre på sjöarna, man ser den då uppehålla sej i de bäckutlopp, som inte frusit igen på grund av att vattnet varit strömmande, och man förundrar sej över hur den klarar av att hitta sin föda under dessa kärva förhållanden. En av dom första vårfåglarna som man går och väntar på är Sädesärlan, den brukar ju komma medan marken fortfarande är delvis snötäckt och nattfrosten lägger en tunn ishinna närmast stränderna,  den ses då till synes obekymrat trippa i strandkanten på jakt efter något ätbart, och visst är det samma sädesärla (vill man gärna tro) som i fjol och tidigare somrar lade sina ägg i boet under takutsprånget på uterumstaket.

Knipan anländer till bäckvaken nedanför flottningsdammen, som en av dom tidiga vårfåglarna, den har sin givna boplats i den primitiva holken i gammelgranen vid stugknuten, och blir mindre och mindre skygg för varje år, förmodligen även det samma fågel som många år tidigare. Man önskar ibland att våren skulle vara längre än den är, men det är väl en av tjusningarna  med dom fyra årstiderna här i norr, att varje årstid har en sån utpräglad intensitet.

Sommaren: då skall allting hända, inte minst i djurvärden där den nya generationen fåglar och däggdjur skall födas upp, för att i sin tur föra nästa generation vidare. För att det skall bli en lyckad föryngring i djurvärden är det framför allt vädret och tillgången på föda som styr, en torr och varm vår brukar i de flesta fall gynna djurlivet eftersom risken för att dom nykläckta/nyfödda ungarna skall frysa ihjäl minskar, samtidigt som tillgången på föda ökar.

Sol över TannträsketOrrarSoluppgång i Februari

  HallonKallkällan på VinbergetEnbär

Till startsidan

NÅGRA DJUR SOM FINNS VID VÅRT SOMMARSTÄLLE

   

 

 

 

 

 

Hösten : då skall potatisen och grönsakerna upp ur jorden och lingon, blåbär, Hallon och hjortron plockas, framför allt lingon som jag tycker är ett måste och dom brukar det alltid finnas mer eller mindre av, plockningen av övriga bär styrs nog mest av tillgången. I början på september brukar normalt dom första frostnätterna komma, då har också dom flesta flyttfåglarna dragit söderut, sångsvanarna som kom tidigt i April - Maj ses nu i flockar rasta på sjön inför den fortsatta flygturen till sina övervintringsplatser. Knipan som kläckt fram sina ungar i holken vid stugknuten, har synts till väldigt lite på eftersommarn och har nu dragit mot söder, en och annan gräsand finns dock kvar, och ibland händer det att några enstaka gräsänder stannar över vintern  och uppehåller sej i dom bäckutlopp som inte fryser till helt och hållet.

Vintern : Nu i November har den första snön kommit och spåren i snön avslöjar att räven har gjort sina lovar kring hönshuset för att ev. hitta något ätbart, Minken har också passerat förbi flottnings-dammen i Kvarnbäcken, så det är nog dags att gillra upp minkfällan. Tallbit och Sidensvans har ofta kunnat iakttas denna vinter (2002) förmodligen beroende på att vi haft ett år med mycket riklig tillgång på rönnbär. Tallbiten även kallad dumsnut är speciell så till vida att den är mycket oskygg, ja till och med så orädd att den kan fångas med blotta händerna, jag har själv erfarenhet av just detta.

Trots kylan, så fryser Kallkällan på Vinberget inte till, utan levererar oförtrutet sitt klara goda vatten året runt.

Så kommer vårvintern, en härlig årstid här i norr, då alla både människor och djur visar  tecken på att leva upp, många fler människor rör sej ute i naturen, och aktiviteten i djur och växtriket ökar, vissa fåglar tex. talgoxen börjar låta höra sin lågmälda stämma redan i mitten av februari, Spåren av djur ökar ute i terrängen och allmänt ökar aktiviteterna på alla håll. Snösmältningen kommer igång och dom drivor som såg ointagliga ut i vintras, får ge vika för vårsolens intensiva strålar, vår och sommar är på gång.

 

NATUR-

BILDER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klickbara bilder